Sunday, 21 August 2016

Sains Gunaan ( Sains Kelestarian )

Assalamualikum and yeah happy weekend guys!

Sains Gunaan (Sains Kelestarian) -SEL-
SEL is the code of program

Okay first congratulation for those yang dapat program Sains Kelestarian at UMK. Saya merupakan fourth batch dalam Sains Kelestarian ni and alhamdullilah #roadtograduation this september 2016. Saya tahu pasti anda tertanya-tanya apekah sains kelestarian ni.

Sains Kelestarian --> Sustainable Science

Sustainable Science ni based pada tiga teras utama iaitu alam sekitar (pemuliharaan dan pemeliharaan alam sekitar), social (safety and health environment - SHE) and ekonomi. Lebih tepat adalah People, Planet and Profit. So bila sebut sahaja sustainable tiga benda ni yang akan muncul. Kita sebenarnya mahukan sustainable development which means development that meet the needs of the present without compromising the ability of the future generation to meets their own needs. Maknanya kita mahukan pembangunan yang akan menjamin kita tanpa memusnahkan kehidupan generasi akan datang dan sebab tu pembangunan perlu stabil dari segi tiga teras dalam kelestarian ni iaitu alam sekitar, sosial dan ekonomi. (okay janggal buat explanation dalam bahasa haha - soalan ni famous dalam exam - what is sustainable development?). Pada mereka yang mendapat progrm ni mohon untuk tidak tolak dan cuba discover betapa seronoknya program ini.

Apa yang kami belajar? okay untuk junior sekalian kalian akan ada kurikulum baru yang lebih menarik, lebih berfokus, lebih segala-galanya berbanding kami batch yang lama yang kurikulum nya lebih general. maaf tak dapat nak senaraikan kurikulum baru sebab masih dalam penambah baikan. kalian bukan sekadar hanya dalam kelas, malahan ada experiment2 yang perlu dijalankan dalam lab dan projek2 di luar yang melibatkan anda untuk explore environment (hutan dll).

Ini apa yang saya tulis berdasarkan apa yang saya lalui di UMK sebagai pelajar sains kelestarian dan anda mungkin lalui benda yang sama serta benda baru yang lebih menarik.

Kelas kebiasaannya tidak begitu pack seperti semasa matrikulasi atau asasi 8 pagi hingga 5 petang tapi degree student life akan ada masa lapang sedikit. Berkemungkinan kelas anda bermula pukul 8 pagi hingga 12 dan akan bersambung kembali pukul 5 petang. jadinya ada masa berehat tengah hari yang panjang. Pakaian adalah casual yang tidak menjolok mata ya budak2 sekalian. Kebiasaanya korang akan lihat senior2 hanya pakai tshirt, jeans dan selipar. awal2 masuk kenalah tunjuk baikkan, pakai collar tshirt, seluar slack dan kasut/sandal. nanti kalau dah lama sikit dan bolehlah ikut senior2 korang.. haha (okay ni contoh tak baik). Kelas satu2 subjek kebiasaanya sejam atau dua jam manakala untuk makmal adalah 3 jam (sila bawa labcoat dari zaman matrik - itupun kalau masih bersih suci lah ya) kalau sudah tiada boleh beli dengan umk labcoat baru. Lecturer SEL ni semua baik-baik belaka dan suka membantu orangnya jadi jangan segan silu untuk meminta bantuan mereka ya. Oh ya mereka sangat supportive dan semangat untuk membangunkan Sains Kelestarian ni yeah!

Once bila korang masuk SEL korang akan banyak bermain dengan air, tanah, sampah, dan tumbuh tumbuhan. sebab bila lab korang akan bermain dengan benda2 ini semua. masa batch kami lab untuk subject remediation technology ni best sebab kami banyak main dengan chemical. okay remedial subject ni adalah bekenaan tentang rawatan pollution guna tumbuhan dan macam2 lagi (cth : phytoremediation and bioremediation). Kami ada kena buat project sendiri guna idea sendiri (google lebih) untuk subject Risk Assessment, ada yang buat kiwi kasut daripada pisang, kertas dari papyrus grass, basikal penyapu, and my group buat biogas daripada sampah dan tahi lembu (methane gas). masa project ni group kami struggle main dengan sampah dan tahi lembu untuk menghasilkan mehtane gas tu tapi apakan daya kami kurang berjaya (methane gas tak terkumpul). Well dear juniors, Sustainable science adalah program yang tersangat dan amatlah menarik.. enjoy beb!

Untuk final year student akan ada Final Year Project (FYP). Setiap orang akan dapat tajuk yang berbeza untuk FYP ni. saya dapat tajuk Heavy Metal Determination in Freshwater Fish di bawah Madam Hajar (luar garang tapi kasih sayang dia dekat student seperti seorang ibu). okay untuk FYP korang perlu banyakkan baca journal untuk thesis dan experiment dalam lab bagi yang buat berkaitan dengan experiment. and yeah everything you'll done it by yourself. tapi jangan risau sebab lecturer2 (supervisor) akan bantu guide korang macam mana nak buat. pelase pilih tajuk berdasarkan minat anda sebab korg kena buat benda ni untuk setahun okay.

Sains Kelestarian ada kelab sendiri yang ditubuhkan oleh Muhammad Safiuddin dari batch saya (bangga) haha. Mohon adik adik (eh) sekalian jaga kelab ni betul2 ya bila tiba giliran korang untuk pegang tampuk pimpinan nya. banyak aktiviti yang akan kelab ni organize. program tahunan kelab adalah "Earth Hour". boleh baca blog ini https://sinlest.blogspot.my/p/main-page.html

Soalan yang saya rasa korang banyak tanya ialah peluang kerjaya. okay saya praktikal di salah sebuah syarikat plantation di Johor dan ditempatkan dalam Sustainability Department. at first memang saya tak tahu di sini ada sustainability department, saya main taram je pilih tempat praktikal. di sini saya belajar lebih mendalam apa itu sustainable since dalam lecture kami hanya belajar surface of sustainability (ini kurikulum lama). manager department di sini terkejut bila dapat tahu wujudnya student sains kelestarian dan first day saya disoal siasat apa itu SEL dan lain2. and you guys perlu tahu feedback manager dan staff di sini mengenai degree of sustainable science ni sangat bagus sebab sustainable science students sangat diperlukan sekarang cumanya kurikulum kita perlu ditukar sedikit. jadi berbanggalah anda menjdi sustainable science students.

Dear Juniors, jangan takut untuk mencuba benda baru walaupun banyak cabaran dan dugaan kerana ianya adalah pengalaman dan sesi pembelajaran dalam hidup yang takkan kamu dapat dalam lecture hall. yeah! haha

so any question regarding this program can ask me =)


water sampling at dabong, Jeli 

Mimosa Pigra sp. identification at sungai Dabong

Flow rate study at Agropark river

Final year project presentation

Entrepreneur week (sorry gambaq pasaipa tak tau)

Earth Week and Earth Hour by SINLEST

Field trip at Bukit Tagar (sanitary landfill)

SEL Family Day

SINLEST Annual Garand Meeting (AGM)

sand for biogas project

HACH machine for heavy metal determination in water

LOGO SEL (dulu dikenali sebagai SBK)
Biogas Group (ha nampak dak tong sampah tu, dalam tulah kami kumpul methane gas tu.)

Proud to be SINLEST member yeah!







Saturday, 20 August 2016

Universiti Malaysia Kelantan Kampus Jeli

Assalamualaikum and have a nice weekend guys!

After a few months not blogging and here I’m back.

Yeah! Alhamdulillah after four years of struggle, tamat sudah bergelar pelajar Ijazah Sarjana Muda Sains Gunaan (Sains Kelestarian) di Universiti Malaysia Kelantan Kampus Jeli.

Sebenarnya terniat nak post entry ni sebab kemasukan pelajar ijazah bulan September 2016 ni. Since hari tu nampak few juniors tanya apa itu sains kelestarian and bagaimana umk kampus jeli, and here we go!

Pengalaman tiga tahun setengah hidup di UMK kampus Jeli taklah teruk sangat tapi sangat seronok. Kampus Jeli dikelilingi dengan hutan yang sangat cantik sebab tu UMK Jeli dipanggil “Kampus dalam taman hutan”. First time pergi Jeli memang akan rasa janggal sebab tiada supermarket apatah lagi mall tapi korang jangan risau sebab korang akan ada petronas yang kedainya macam supermarket kalau korang terdesak nak cari barang. Kalau hujung minggu free, boleh lah ke Pantai Timur (nama pasaraya) di Bukit Bunga (dalam 20 minit) untuk membeli barang2 keperluan. Kalau rasa nak lebih sikit boleh ke Tanah Merah (dalam 45 minit), dekat sana ada macam2 (Pantai Timur, KFC, Pizza Hut, dll). Kalau nak enjoy lagi lebih pergilah ke Kota Bharu (dalam 2 jam) ha kat sana ada KB mall, Tesco, Aeon dll. Discover lah semua tempat ni selama korang kat Kelantan tu. Serious best!


Okay next cerita tentang kampus Jeli, dekat kampus ni ada dua fakulti. 

1. Fakulti Sains Bumi (FSB)
- Sains Gunaan (Sains Sumber Asli)
- Sains Gunaan (Sains Kelestarian)
- Sains Gunaan (Geosains)
- Sains Gunaan (Teknologi Sumber Hutan)
- Sains Gunaan (Teknologi Bahan)

2. Fakulti Industri Asas Tani (FIAT). 
- Sains Gunaan (Sains Penternakan)
- Sains Gunaan (Agroteknologi)
- Sains Gunaan (Teknologi Bioindustri)
- Sains Gunaan (Teknologi Pembangunan Produk)
- Sains Gunaan (Jaminan Makanan) *baru*

Kalau intake September 2016 ni masuk korang akan nampak banyak pembinaan sedang dijalankan di dalam kampus, ya kampus ni sedang membesar dan akan lebih besar maka berbangga lah korang duduk dekat kampus jeli ni. Semua students kampus Jeli akan ditempatkan dalam kampus (maknanya tiada yang kena sewa luar). Lelaki akan ditempatkan di Kolej IBS manakala yang perempuan akan ada tiga kolej kediaman iaitu Blok A, Blok B dan Pinggiran UMK (tak ingat namanya). Kolej IBS dan Pinggiran (Kolej baru diduduki tahun lepas) agak jauh dari fakulti kalau jalan kaki dalam 10 – 20 minit, yang Blok A dan B tu betul2 depan fakulti (jalan kaki tak sampai 5 minit). So digalakkan untuk membeli basikal atau motor, kalau kereta hanya dibenarkan untuk pelajar tahun 3 dan 4 (kalau tak silap). So tahun 1 dan 2 yang nak pakai kereta bolehlah sewa kereta di koop atau di luar (sila pilih betul2 ya dan ambil gambar sebelum menggunakan kereta tersebut sebagai bukti sekiranya dituduh mencalarkan atau merosakkan kereta tersebut). Ha dalam kampus ni ada J-Mart (tempat beli belah makanan dan barang gunaan harian) dan Koop fotostate (alat tulis, printing, fotosatate dll).

Once masuk kampus ni korang akan nampak rumah tamu yang tersergam besar depan tu and masjid besar dibelakangnya. Then korang akan nampak padang menghijau, court futsal, court tennis, court bola jaring dan open gym so kalau petang2 bosan takde class boleh lah beriadah. Then korang akan nampak dewan besar yang baru (tak sure dah siap atau belum) and dewan kecik sebelahnya. Dekat situ jugak korang akan nampak bangunan kabin di mana lecturer bertapak (bilik lecturer – separuh sahaja, lagi separuh di bangunan fakulti). Kalau terus lagi akan menuju ke Kolej IBS (untuk lelaki). Sebelah dewan tu ada dua bangunan fakulti, yang dua tingkat warna merah di panggil sebagai BAP (Bangunan Akademik) dan lagi satu tiga tingkat dipanggil bangunan fakulti. Dekat dua2 bangunan ni ada bilik lecturer, kelas dan lab. Berdekatan dengan bangunan fakulti ada dua blok kediaman iaitu blok A dan B (untuk perempuan). Tak jauh dari situ ada café (tempat melantak lepas kelas haha). Pinggiran UMK (kediaman perempuan jugak) dekat belakang café tu, ikut ada jalan dia. Banyak lagi nak cerita pasal UMK Jeli ni tapi rasanya cukup lah takat ni, any question boleh comment di bawah ye 


we used to call it as cafe perempuan sebab dekat dengan Blok A dan B (Kolej perempuan)
cafe lelaki di Kolej IBS tiada gambar maaf 
Kolej IBS (gambaq luar tak jumpa) 
Taman Pinggiran UMK

Blok A dan B

Inilah suasana bangun pagi dari Blok 

Superb cantik

Pintu gerbang masjid (sekarang lain dah)

perbezaan sekarang dan dulu (Bumbung merah tu bangunan BAP)

Depan UMK Kampus Jeli

Bangunan Fakulti

Masjid UMK Kampus Jeli 

Dalam bangunan Fakulti

Library (ni dulu ni)

Kami panggil kolam itik

Ni rupa library sekarang

Pandangan dari bangunan fakulti

Okay ni plan sebenar Kampus Jeli (banyak lagi pembangunan sebenarnya)

Gambar sumber google ;)


Tuesday, 23 February 2016

Dunia Intern part 1

Assalamualaikum dan salam blogger 

It's fourth week of industrial training here. And yeah kinda bored here, I need my happy pills. 
Sejujurnya alam pekerjaan tidak seperti yang aku harapkan. Ianya bosan dan takde life. Berbeza dengan zaman belajar yang banyak benda boleh buat, program, kawan2 yang senget, junior2 yang menjeng, and lecturer untuk dipertikaikan. 

Mungkin aku salah pilih bidang untuk aku bekerja atau masih belum terbiasa. Duduk dalam office menghadap laptop, baca certification list, brainstorm sorang2 questionnaire.. ah bosan! takde geng nak gelak, takde geng nak kacau and aku tak tak sabar nak presentation bulan 6 nanti nak jumpa budak2 tersayang. LOL
sekian dulu kot, dah 5.30 petang.. nak balik yeay!

Till meet again in part 2 =)